E-Okul Mebbis

Neden sözleşmeli öğretmenlik?



Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Göreve başladıktan sonra Başbakanımız ikili eğitim sisteminin kaldırılması talimatını verdi. Bunun için 270 bin derslik yaptık. Derslik başına düşen öğrenci sayısı Türkiye´de 36 iken 24´e düşürdük. Allah kısmet ederse 2019´un sonlarına doğru ikili eğitimi kaldıracağız." dedi.

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, programı kapsamında Mardin Kızıltepe´de çeşitli temaslarda bulundu.

Kızıltepe´de vatandaşlara seslenen Bakan Yılmaz, birlik, beraberlik ve kardeşliğin önemine değinerek, "Bu coğrafyada haritalar hala yeniden çiziliyorsa 1. Dünya Savaşı halen bitmemiştir. Bu coğrafyanın insanı çok çekti. Biz bir ve beraber olursak ki kardeşliğimizi bin yıldır ortak yaşama irademizle gösterdik, bundan sonra da ortak yaşama irademizi gösterirsek bu ülkenin bileğini kimsenin bükemeyeceğine inanıyorum." diye konuştu.

"Halka hizmet edersek 21. yüzyılı Türkiye´nin yüzyılı yapacağız." ifadesini kullanan Yılmaz, Türkiye´den yardım bekleyenlerin sadece bu coğrafyanın insanları olmadığını, Irak, Suriye ve diğer coğrafyalardan gelenlere de Türkiye´nin kapılarının açık olduğunu aktardı.

"2019´un sonlarına doğru ikili eğitimi kaldıracağız"

Millî Eğitim Bakanı olarak göreve başladıktan sonra Başbakan Binali Yıldırım´ın kendisine talimatlarının olduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti: "Başbakanımız ikili eğitim sisteminin kaldırılması talimatını verdi. Bunun için 270 bin derslik yaptık. Derslik başına düşen öğrenci sayısı Türkiye´de 36 iken 24´e düşürdük. Okuduğum dönemde sınıf mevcudumuz 70 kişiydi. 70 kişilik sınıfta öğretmen bir öğrencisine bir dakika ayırabilir mi? Daha 70 bin derslik yapacağız. Allah kısmet ederse 2019´un sonlarına doğru ikili eğitimi kaldıracağız. Taşımalı eğitimi de en aza indirmeye çalışıyoruz. Şanlıurfa´da her gün 100 bin kişi taşınıyor. Evlatlarımıza yazık, ömürleri neden yolda geçsin? Bu nedenle büyük köylere okullarımızla birlikte lojmanlarımızı da yaparak öğretmen sayısını da artıracağız."

580 bin öğretmen ataması yaptıklarını anımsatan Yılmaz, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının 28´den 17´ye düştüğünü kaydetti. Fatih Projesi´yle, akıllı tahtalar ve tabletleri öğrencilerin hizmetlerine sunduklarını anlatan Yılmaz, önceden Amerika´dan süt tozu alındığını, şimdi ise süt tozu yerine süt üretip öğrencilere verdiklerini ifade etti.

"Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmamız lazım"

Yabancı dil eğitimi için bu yıl 620 okulu pilot seçtiklerini aktaran Yılmaz, yaklaşık 100 binin üzerinde öğrenciye haftada 15 saatin üzerinde İngilizce eğitim vererek pilot uygulama başlattıklarını söyledi. Yılmaz, okul öncesi eğitimin önemine işaret ederek, "Geldiğimizde okul öncesi eğitim yüzde 10 idi. Geçen yılın rakamıyla yüzde 74 oldu. Okul öncesi eğitim konusunda da 37 ili pilot seçtik. Bunların eğitim materyallerini hazırladık, ücretsiz sağlıyoruz. Okul öncesi eğitim alanların almayanlara göre daha başarılı olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Eğer önümüzdeki yüzyılı Türkiye´nin yüzyılı yapacaksak, mutlaka okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmamız lazım." şeklinde konuştu.

Eğitim sistemine ilişkin olarak bazı eleştirilerin yapıldığına değinen Yılmaz, en iyi eğitimlerin verildiği Finlandiya´da dahi 4 yılda bir eğitim sisteminin değiştiğini, Japonya ve Amerika´nın eğitim sistemlerinin de eleştirildiğini belirtti.

Bakan Yılmaz, bu eleştirilere bakarak Türkiye´nin eğitiminin kötüye gittiğinin düşünülmemesi gerektiğini ifade ederek, bu eleştirileri, "Hoş geldiniz, sefa getirdiniz.´ diye cevapladıklarını sözlerine ekledi.

Bakan Yılmaz, daha sonra çeşitli temaslarda bulunmak üzere Nusaybin´e geçti.

Burada halka hitap eden Bakan Yılmaz, önceki yönetimlerin toplamından daha fazla hizmet yaptıklarını dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu: "Biz, bizden önce gelenlerin toplamından daha fazla hizmet yaptık. Dolayısıyla biz bu milletten almış olduğumuz vekaletin hakkını yerine getirmek için gece gündüz çalışacağız."

"Türkiye´nin milli gelirini üç kat artırdık"

Bakan Yılmaz, IMF´nin 2017 yılı açıklamasında Türkiye´de satın alma gücü paritesi bakımından düşen milli gelirin 25 bin dolar olduğunu belirterek, bu başarının milletin başarısı olduğunu kaydetti.

"Bizim yeni iş sahaları açmamız, yeni fabrikalar kurmamız, üretmemiz, ihraç etmemiz, insanımızı işe, aşa, ekmeğe kavuşturmamız lazım." ifadesini kullanan Yılmaz, şunları belirtti: "Türkiye´de gerçekten çok büyük reformlar hayata geçirdik. Bu milletin hepsi bir şey üretiyor ve sonuçta bir rakam çıkıyor. Ne kadar 230 milyar dolar. Şimdi 230 milyar dolardan 860 milyar dolara çıkardık. Yani Türkiye´nin milli gelirini üç kat artırdık. Dünyada Türkiye kadar milli gelirini bu kadar kısa sürede artıran başka ülke yoktur. Bu gerçekten büyük bir başarıdır. BM kalkındırma programı var ve her yıl insani gelişmişlik raporu yayınlar. Ona bir bakın Türkiye´nin 2002 yılında savunma sanayi ihracatının 2 milyon dolar olduğunu söyler. Şimdi savunma sanayi ihracatımız ne kadar, 1.6 milyar dolar ve artacak bundan sonra. Kaç kat artmış, 800 kat. Bu kadar artışı siz ilim, bilim, üretim olmadan, fiyatta rekabeti yakalamadan, üretimde kaliteyi yakalamadan yapamazsınız." Hedeflerinin çok büyük olduğunu belirten Bakan Yılmaz, 2023 yılında Türkiye´yi dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri haline çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Neden sözleşmeli öğretmenlik?

Sözleşmeli öğretmenlik sürecini başlattıklarını aktaran Yılmaz, şöyle dedi: "Niçin başlattık? Ağrı´ya gittim, söyledikleri söz şuydu, ´Geçen yıl buraya 3 bin öğretmen geldi, 1 yıl sonra 2 bin 500´ü geri döndü, 500 öğretmen kaldı.´ Allah için sorarım sınıfındaki öğrencinin durumunu bilmeyen, annesinin babasının durumunu bilmeyen, özel çalışma odası var mı yok mu bilmeyen, var mı sıkıntıları problemleri? Bunları 1 yıl içerisinde öğretmen bilebilir mi? Öğrencisini tanıyabilir mi? Tanıyamaz. İşte dedik ki 4 artı 2, 6 yıl öğretmen burada kalacak, öğrencisini tanıyacak 4 artı 4 reformuyla en azından bir dönemi mezun edecek ki başarıyı yakalayalım diye." Yaptıkları değişikliklerin bu ülkenin evlatlarını daha iyi bir noktaya getirmek için olduğunu dile getiren Yılmaz, hedeflerinin çok büyük olduğunu vurguladı.

"Bu ülkenin yoksullukla ve cehaletle savaşını yenmek istiyoruz"

Türkiye´nin geleceğinin bugünden daha aydınlık olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, "Biz geldiğimizde Türkiye´de 58 fen lisesi vardı. Öğrenci sayısı ise 12 bindi. Biz fen lisesini 302´ye çıkardık, 100 binin üzerinde öğrenci var. Türkiye´nin dört bir tarafında daha kaliteli daha iyi bir eğitim vermek için gece gündüz çalışıyoruz. Bu ülkenin yoksullukla ve cehaletle savaşını yenmek istiyoruz." diye konuştu.

Konular