E-Okul Mebbis

Öğrenmeyi engelleyen öğretmen davranışları nedir?



Öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli göstergelerden biri olan PISA'nın 2015 sınavında Türkiye, 12 yıl önce aldığı puanların da altına düştü. OECD'nin "Öğrenmeyi engelleyen öğretmen davranışları nedir?" sorusunu yanıtlayan Türkiye'deki okul yöneticileri, öğretmenleri sorumlu gösterdi.

OECD'nin açıkladığı eğitimde ülkelerin düzeyini gösteren PISA raporunda, Türkiye tüm alanlarda gözle görülür düşüş yaşadı, öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli göstergelerden biri olan PISA'mn 2015 sınavında Türkiye, 12 yıl önce aldığı puanların da altına düştü. 70 ülke içinde fende 52'nci olan Türkiye, mate-matikte 49'uncu, okumada 50'nci sırada yer aldı. OECD, Türkiye'deki okul yöneticilerine "öğrenmeyi engelleyen öğretmen davranışları nedir?" sorusunu yöneltti. Yöneticiler, başarısızlığın sorumlusu olarak öğretmenleri gösterdi.

OKULU ASMA DA OECD'NİN ÜSTÜNDE

OECD ülkelerindeki okul yöneticilerinin yüzde 30'u, başarısızlığın nedeni olarak "öğretmenlerin değişime diren-mesini" gösterdi. Türkiye'deki okul yöneticilerinin yüzde 35'i ise bu soruya "öğretmenlerin, her öğrencinin ihtiyaçlarım ayrı ayrı karşılayamaması" yanıtını verdi. Türkiye'deki yöneticilerin yüzde 20'si öğretmenlerin değişime direnmesinin, yüzde 17'si öğretmenlerin derse iyi hazırlanmamasının, yüzde 7'si öğretmenlerin devamsızlık yap-masının, yüzde 2'si ise öğret-menlerin öğrencilere çok katı davranmasının öğrenmeyi etki-lediğini kaydetti. Araştırmanın yapıldığı tarih itibarıyla son 2 haftada en az 3 defa derse geç kaldığım, dersi kırdığım ya da okulu astığım söyleyen öğrenci oranları da paylaşıldı. Türkiye'de okulu astığım ve dersi kırdığım söyleyen öğrenci oranları, OECD ortalamasından yüksek. OECD öğrencilerinin yüzde 5'i, Türkiye'deki öğrenci-lerin yüzde 17.2'si okulu asıyor. Dersi kırma konusunda OECD ortalaması yüzde 6.6, Türkiye'de bu oran yüzde 15. Derse geç kalma oranlarına bakıldığında OECD ortalaması yüzde 15.4, Türkiye'deki öğrencilerde bu oran yüzde 16.6.

ÖĞRETMENLER DE EĞİTİME KATILMIYOR

İngilizce konuşan ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Avustralya, Birleşik Krallık ve Yeni Zelanda ile Singapur'da, öğretmenlerin 4'te 3'ü son 3 ayda en az 1 defa herhangi bir mesleki gelişim programına katıldığını belirtiyor. OECD ülkelerinde her 2 öğretmenden en az l'i katılım gösteriyor. Türkiye, Norveç, Gürcistan ve Makedonya'da, öğretmenlerin 4'te 1'inden daha azı son 3 ayda bir mesleki gelişim programına katılıyor. Türkiye PISA 2012 raporuna göre, her 3 alanda da puan kaybetti. Okuma becerilerinde 48, fen okuryazarlığında 38, matematik okuryazarlığında ise 28 puan kaybedildi. Türkiye, fen okuryazarlığında 425 puanla Estonya, Moldova, Malta ve Romanya gibi ülkelerin altında yer aldı. Okuma becerileri alanında Türkiye 428 puanla, Vietnam, Letonya ve Lüksemburg gibi ülkelerin altında bulunuyor. Türkiye, matematik okuryazarlığında ise 420 puanla Makao (Çin), Macaristan ve Bulgaristan'ın altında yer buldu.

TEOG gibi sınavlar hata

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Bekir Gür geçen hafta 4 ve 8. sınıf öğrencilerinin başarısını ölçen TIMSS sonuçlarının açıklandığını, Türkiye'nin puanlarını artırdığını söyledi. Araştırmalara bakarsak, Temel eğitimde iyi gibiyiz diyen Gür, PISA'da çıkan sonuca ilişkin şu değerlendirmede bulundu. Türkiye'nin bütün öğrencilerinin seçilerek eğitim aldığı TEOG gibi sınavlar hata. Öğrencileri seçiyoruz ve onları etiketliyoruz. Singapur, Güney Kore ve Finlandiya gibi ülkeler son 20 yılda eğitime çok iyi yatırımlar yaptı. Ülkenin başına gelenin politika değiştirdiği gibi bir durum yok. Öğretmen kalitesi anlamında da çok iyi durumdalar.

Konular