Sınav ücretleri toplu sözleşme ile belirlenmesine rağmen, MEB sınav ücretlerini değiştirmeyi düşünüyor.
2016-2017 yılına yönelik toplu sözleşmede sınav ücretleriyle ilgili olarak şu karar alınmıştı.
"Milli Eğitim Bakanlığınca hafta sonu yapılan merkezi sınavlarda görev alanlara ödenecek sınav ücretleri
Madde 18- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 12 nci maddesinin beşinci fıkrasında sayılan sınavlardan hafta sonu tatillerinde yapılan merkezi sınavlarda fiilen görev yapanlara, 2006/11350 sayılı Karar uyarınca herhangi bir ek ders ücreti ödenmemek kaydıyla, 18/1/2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre sınav ücreti ödenir. Ücreti döner sermayeye yatırılmak suretiyle yapılan sınavlar için bu kapsamda yapılacak ödemeler döner sermaye bütçesinden karşılanır."
Ancau toplu sözleşmedeki bu hükmün yürürlüğe konulmasında sorunlar oluştu. MEB'den aldığımız bilgilere göre, bütçe kalemi tam oluşturulmadan yürürlüğe giren bu hüküm sıkıntı oluşturmuştur.
MEB, bir süre bu ücretler üzerinden sınav ücreti vermedi. Sonrasında ise kararını, sınav ücretlerinin düşürülmesi olarak açıkladı.
Sınav ücretlerine dair süreç bu şekilde MEB tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca Meclise sevk edilen kanun tasarısında konu yeniden ele alındı.
24 Mayıs 2016 tarihli Kanun tasarısının 11.maddesi şu şekildedir:"(3) 1416 sayılı Kanun uyarınca yapılan sınavlar da dahil olmak üzere Bakanlıkça yapılan merkezi sınavlarda görev yapan bina sınav sorumluları ile sınav koordinatörüne, sınav koordinatör yardımcılarına, bina yöneticilerine, salon başkanlarına, gözetmenlere, sınav güvenliğini sağlayan kolluk kuvvetlerine, soruların hazırlanmasında kapalı dönem çalışanlara ve sınav sürecinde görev alan diğer personele döner sermaye hesabından sınav veya soru ücreti ödenir. Bakanlığın kadrolu veya sözleşmeli çalışan personeline sınav sorularının hazırlanmasına katkıları sebebiyle ayrıca soru ücreti ödenmez. Memuriyet mahalli dışına sınav görevi için görevlendirilenlere sınav ücreti dışında 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre sadece yol gideri ödenir. Sınav ücretinin tutarı ile usul ve esasları; sınavın özelliği, sınava katılanlann sayısı, sınav görevlilerinin görev ve yetkileri ile çalışma süresi, sınav yerinin özelliği ve merkezi sınavlarda sınav ücretinin ödenme kaynağı gibi hususlar dikkate alınmak suretiyle Bakanlar Kurulu kararı ile tespit edilir. "
Kanun tasarısının bu maddesine göre,1- MEB'in yapacağı merkezi sınavlarda görev alacak personele ödenecek ücretler, Kanun geçtikten sonra, Bakanlar Kurulunca yeniden kararlaştırılacaktır.
2- Tasarıda, sadece gözetmen, bina sorumlularına değil, güvenliği sağlayan polis ve sınav sürecinde görev alan memurlara da sınav ücreti ödenecektir. Bu konudaki belirlemeyi de Bakanlar Kurulu yapacaktır.
3- Maddenin son cümlesinde, "sınav ücretinin ödenme kaynağı" gibi bir ifade yer almaktadır. Bu maddeye göre, önümüzdeki süreçte örneğin TEOG gibi bir sınavda öğrencilerden para alınması kararlaştırılabilecektir.