E-Okul Mebbis

TEOG'da hangi teste nasıl çalışılır?



TEOG sınavında nelere dikkat edilmeli? Matematik, Türkçe, İnkilap, Yabancı dil sınavlarına nasıl çalışmak gerekiyor?

TEOG 2.dönem sınav maratonuna çok az kaldı. Milyonlarca öğrenciyi TEOG heyecanı sardı. Öğrenciler 2. dönem sınavına Nisan 2017'de girecek.

TEOG sınavında nelere dikkat edilmeli? Matematik, Türkçe, İnkilap, Yabancı dil sınavlarına nasıl çalışmak gerekiyor? TEOG sınavları hakkında merak edilen detaylar ile beraber sınav tarihleri ve merkezi ortak sınavlarda çıkacak soruların konuları haberimizde. TEOG, temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır ve her yıl milyonlarca öğrenci bu sınavda ter döküyor. 2'inci dönem TEOG sınavı sonuçlarının Haziran ayında açıklanması bekleniyor.

TEOG SINAVI NE ZAMAN?

Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin liseye girebilmek için hazırlandıkları TEOG sınavı ilk dönem Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirilip bu sınavın mazeret sınavı da Aralık 2016 tarihlerinde yapıldı. Öğrenciler ve velileri tarafından merakla beklenen 2. dönem TEOG sınavının ne zaman yapılacağı açıklandı...

Öğrenciler 2. dönem TEOG sınavına Nisan 2017'de girecek. Bu sınavın mazeret sınavı da Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilecek. 2'inci dönem TEOG sınavı sonuçlarının ise Haziran ayında açıklanması bekleniyor.

MEB'den 'TEOG' açıklaması geldi

Milli Eğitim Bakanlığı, merkezi ortak sınav kitapçığının sızdırıldığıyla ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, çeşitli basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada merkezî ortak sınav kitapçığının sızdırıldığı ile ilgili haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına lüzum görüldüğünü belirtilerek, "Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimi ilgilendiren her haberi hassasiyetle takip eder, kamuoyunda rahatsızlık yaratan, veli, öğrenci ve öğretmenlerimizi endişe ve kaygıya sevk edecek haberlere ilişkin inceleme ve araştırma yapar. Bakanlığımız söz konusu iddialarla ilgili olarak da iddianın dile getirildiği ilk andan itibaren konunun önemine binaen ivedi bir şekilde etraflıca incelenmesi için Rehberlik ve Denetim Başkanlığına inceleme/soruşturma talimatı vermiştir" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yapılan inceleme soruşturma neticesinde; ilk etapta sosyal medya aracılığı ile ortaya çıkan, daha sonrasında yazılı ve görsel basına da konu olan ‘sınav kitapçığı kapak görüntüsü’; internet ve sosyal medya dünyasında ’trolleme’ denen dezenformasyona dayalı bir algı çalışmasının ürünüdür. Bu ’sınav kitapçığı kapak görüntüsü’ önceki sınavlarımız sonrası yayımlanan ’basın nüshası’nın üzerinde oynanmış biçimidir. Sözü edilen ’kapak formatı’ gerçekleştireceğimiz ’Merkezî Ortak Sınav’da kullanılacak kitapçık kapaklarıyla yazı karakteri, şablon ve mizanpaj yönünden bütünüyle farklıdır. Sınav güvenliğine dair herhangi bir prosedür ihlali ve sızma söz konusu olmayıp iddiaların tamamen uydurma ve asılsız olduğu tespit edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı, başta öğrencilerimiz olmak üzere kamuoyunun sosyal medya üzerinden kasıtlı ve sorumsuzca yayılan bu tür yalan haberlere itibar etmemesini saygıyla duyurur."

TEOG TÜRKÇE DERSİ NASIL ÇALIŞILMALIDIR?

Türkçe dersine ilişkin ipuçlarına göre, derse çalışılırken dilbilgisinde ayrıntılı konu anlatımlı kitapların kullanılması, not çıkarılmasının alışkanlık haline getirilmesi ve bu notların sürekli yanında bulundurulması gerektiği vurgulandı.

Türkçe dersinde başarılı olmanın ipuçlarında şu noktalara dikkat çekildi:

*Fiilimsiler konusuna çalışılırken sadece fiilimsi eklerini ezberlemekle konuyu kavrayamayız, önemli olan fiilimsi eklerin anlamsal olarak ne ifade ettiğini bilmektir. Fiilimsi eklerini ezberlemeden anlamsal olarak ne ifade ettiğini anlayınız.

*İkinci dönem ortak sınav müfredatında yer alan fiilde çatı konusunu daha rahat anlayabilmeniz için cümlenin ögeleri, fiiller ve ekler konuları iyi bilinmelidir. Çünkü fiilde çatı konusuyla sorularda, ilk olarak cümledeki yüklem bulunmakta, daha sonra bu yüklemin fiil olup olmadığı tespit edilmekte, yüklemin fiil olduğu anlaşıldıktan sonra bu eylemin cümledeki özne ve nesne ile olan ilişkisi incelenmekte, bunu incelerken de ayrıca fiilin içinde bulunan bazı ekler de göz önünde bulundurulmaktadır.

*Paragraflarla ilgili sorular çözülürken önce soru okunup sonrasında paragraf okunmalıdır. Böylelikle paragraf okunurken sorunun cevabı taranıp zamandan kazanılmış olur.

*Cümlenin ögeleri, cümle yapısı, anlatım bozuklukları gibi konularda kitap okuma alışkanlığı süreklilik kazanmalıdır. çünkü doğru cümle yapılarını göre göre yanlış olan cümle farkına varılmadan hissedilmiş olur

*Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.

TEOG MATEMATİK DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?

Matematik dersinin sayısal düşünmeyi ve işlem yapabilme yeteneğini gerektiren bir ders olduğu ve ezbere dayalı olarak kavranmasının mümkün olmadığına dikkat çekilen kitapçıkta, dersin mutlaka ders ortamında dinlenirken kavranmaya çalışılması, dersin dinlenirken ve çalışılırken de mutlaka not tutulması, bakarak değil yazarak çalışılması gereken bir ders olduğunun unutulmaması önerisi yer aldı. Derse ilişkin ipuçları şöyle:

*Test yöntemi ile ezber yöntemler yerine konunun mantığı çözülmelidir.

*Formüllerini bildiğinizi düşündüğünüz ama soru çözerken hatalarınızın çıktığı konuları tekrar etmelisiniz.

*Geçmiş sınav soruları mutlaka çözülüp değerlendirilmelidir.

*Soru köklerindeki verilerin tümünü okumalısınız. Soruda parantez içindeki ifadelere dikkat etmelisiniz.

*Kareköklü sayılarda daha hızlı ve pratik olmak için 1'den 20'ye kadar olan sayıların karelerini öğrenmelisiniz. Bu işlemler tam kare ve tam kare olmayan işlemlerde işinize yarayacaktır.

*2. ortak sınavlarda konuların daha yoğun olması sebebiyle 7. sınıfın bazı konuları (rasyonel sayılar da işlemler, cebirsel ifadelerde işlemler, denklemler, silindir, koordinat sistemi) mutlaka tekrar edilmelidir.

*Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.

TEOG FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?

Fen ve teknoloji dersinin en iyi derste öğrenileceğine vurgu yapılan kitapçıkta, şu ipuçlarına yer verildi:

*Mitoz ve mayoz bölünmeyle ilgili soruları çözebilmek için bölünmenin aşamalarını bilmek gerekir. Bunun için de bu aşamalar pekiştirilene kadar çizim yapmalı, eğer görsel zekaya sahip iseniz animasyonlar daha etkili olacaktır. Sorularda da hata yapmamak için şekiller çok dikkatli incelenmelidir.

*Grafik ya da tablo sorularda öğrendiğiniz bilgilerle bağlantı kurmanız önemlidir.

*Paragraf sorularında genellikle seçeneklerde verilenlerin tamamı doğru ifade olur. Ancak orada sadece paragrafta anlatılan bilgiye göre sorunun cevabı aranmalıdır.

*Tablo sorularında önce soru okunmalıdır.

*Eşleştirme sorularında mutlaka eşleşen ifadeler yanlarına yazılmalı ve seçenek belirlenirken hata yapılmamalıdır.

*Konular öğrenilirken bütün içinde düşünülmelidir. Örneğin mitoz ve mayoz bölünmenin kavranabilmesi için DNA'nın özelliklerini, eşlenmesini, kalıtımı, eşeyli üremeyi iyi bilmeniz gerekir. Aksi durumda bilgiler yerine oturmayacak ve kısa sürede unutulacaktır.

TEOG YABANCI DİL SINAVI NASIL ÇALIŞILIR?

Yabancı dil öğrenilmesi için Türkçe'nin dil bilgisi yapısının iyi bilinmesini önemine işaret edilen kitapçıkta, öğrenilen kelimelerin günlük hayatta kullanılması, sınavda bilinmeyen bir kelimeyle karşılaşıldığında, bilinen bir kelime ile benzerliği olup olmadığına bakılması ve cümlenin bütününden anlamın çıkarılmaya çalışılması önerisi yer aldı. İngilizce dersinde başarı için ipuçları ise şöyle:

*"Why", "who", which, "how" gibi soru sözcüklerine dikkat edin. Bu sözcükler paragraf, diyalog ve tablo sorularında karşımıza çıktığı için çok önemlidir. Kullanılan soru kalıbının anlamına uygun cevaba yönelin.

*Soruların çoğunluğu okuduğunu anlama şeklinde olduğu için kelime bilginizi genişletin.

*Kişisel özellikleri anlatan kelimeleri öğrenirken kişinin güçlü ve zayıf yönlerini anlatan kelimeler şeklinde gruplandırarak çalışın.

*Paragraf ve hikayeyi okumadan önce soruları okuyarak parça hakkında genel bir bilgi edinin.

*Birçok soru diyalog şeklinde sorulmaktadır. Diyalogda sorulan şaşırma, onaylama, üzülme gibi ifadeleri iyi bildiğiniz zaman soruda genel olarak ne demek istediğini anlarsınız.

TEOG İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?

Bu derse çalışılırken altını çizerek ve kendine has notlar tutarak çalışılmasını önemine vurgu yapılan kitapçıkta, derse ilişkin şu ipuçlarına yer verildi:

*Amasya Genelgesi'ne çalışırken Kurtuluş Savaşı'nın amacını, gerekçesini ve yöntemini belirten maddeleri kaçırma ve değerlendirebilirsin.

*"Milli egemenlik" vurgusunun yapıldığı konuları kaçırma! Mesela, Erzurum Kongresi'nde milli egemenlik vurgusu yapan maddeler nelerdir?

*Sivas Kongresi'nde cemiyetlerin birleştirilmesinin amacı nedir? Bilgilerini gözden geçirebilirsin.

*Kendine has bir tarih şeridi oluşturup ve mütarekeleri, kongreleri buna yerleştirebilirsin.

*Sınava çalışırken sebep-sonuç ilişkisine bakabilir. "Ne", "neden" sorularını sorup ve cevap arayabilirsin.

*Antlaşmalara çalışırken "Niçin bir araya gelindi?", "Madde ne için oluşturuldu?" ve "Amaç ne idi?" sorularını kullanabilirsin.

TEOG DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR?

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yapısı gereği çok fazla soyut bilgi, kavram ve ilke içerdiğine, bu nedenle ezberlenirse unutulabileceğine dikkat çekilen kitapçıkta, konuları çalışılırken bilinmeyen kelimelerin çıkarılması, akılda kalınanların not edilmesi, maddeler halinde notlar tutulması tavsiyelerine yer verildi. Başarı için de şu ipuçları kitapçıkta yer aldı:

*Bütün ünitelere ait kavramları formüle ederek öğrenebilirsiniz. Kader: ölçü, yasa, kanun/ Tevekkül: çalışma/tedbir + dua/Allah'a güvenme/ Külli irade: Allah'ın sonsuz olan iradesi/ Cüz'i irade: İmanın sınırlı olan iradesi/İrade: Tercih edebilme gücü dileme ve dilediğini yapabilme, karar verebilme gücü.

*Şema hazırlayabilir ve olabildiğince fazla örnek bulabilirsiniz.

*Bilinmesi gereken ilgili kavramların listelenmesi, yanına kısaca notlar alınmalı.

*Kavramlar çalışılırken kalıcı olması için benzeşim kurulmalı.

TEOG sınavında bunlara dikkat

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı ailelerde ve çocuklarda büyük stres oluşturmaya başladı.

TEOG sınavına az bir zaman kala öğrencileri ve velileri heyecan sarmaya başladı. Öğrencilerin geleceğini etkileyecek olan sınav için son hazırlıklar yapıldı. TEOG Sınavı’nda başarıyı etkileyen en önemli etkenler arasında sınav stresi geliyor. Milyonlarca çocuğu ve aileyi ilgilendiren sınavda sıkça yapılan hatalar olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Uzman Psikolojik danışman ve Pedagog Seçil Özcan, TEOG sınavının çocuklar kadar ailelerinde büyük sorumluluk altına girdiğini ve çocukların üstüne gidilmemesi gerektiğini belirterek devam etti;

“Sınav sırasında soruyu anlamak soruyu çözmek demektir. Aceleci olmadan sorunun ne istediğini en iyi şekilde kavramak gerekiyor. Her testin ilk beş sorusunda hata oranı yüksek olabilir. Bu yüzden testi bitirdikten sonra daha sakin olacağınız için o ilk beş soruya tekrar dönün. Aileler son gün artık çocuklarına ders çalışın diye baskı yapmasınlar” dedi.

DİKKATİNİZİ KONTROL ALTINA ALIN

Önemli bir sınava girecek olan öğrencilerin dikkatin önemli bir faktör olduğunu unutmamaları gerektiğine vurgu yapan Özcan,

“Uzun sorulardan çocuklar genelde korkar. Burada önemli olan çocukların soru kökünü iyi anlamaları. Bu yüzden soru kökünü dikkatli ve doğru okumaları gerekiyor. Sorunun ne istediğini tespit ettikten sonra zamanı ayarlamanız gerekiyor. Sınavda sorularla inatlaşmak yerine turlama tekniğinin kullanılması gerekiyor. Zamanı iyi kullanmak adına boş bıraktığınız soruları işaretleyerek geçildiğinde tekrar soruları gözden geçirip kontrol yaparken cevaplamaya çalışmak gerekir.

Matematik sorularında daha çok çocuklar sıkıntı yaşıyor. Matematikte de işlem yapmaya başlamadan önce problemi anlayarak zihinde gerçekleştirmek gerekiyor” dedi.

SINAV SIRASINDA DERİN DERİN NEFES ALIN

Sınav sırasında gerçekleşen dikkat dağınıklığı öğrenciyi bekleyen en büyük tehlikedir. Sınav sırasında dikkatiniz dağılırsa gözünüzü kapatın ve burnunuzda 5 defa derin nefes alın ve yavaşça verin. Bu işlem zihninizin çalışma hızını arttıracağını söyleyen Özcan, “Sakin olmak kendinize güvenmek ve soruyu küçümsememek gerekiyor. Soruyla zıtlaşmamak çok önemli bir yöntemdir. Dikkat edilmediğinde en basit konunun çok kolay olan sorusunda hata yapabilirsiniz. Soruyu okuduktan sonra 2 saniye kadar bekleyip düşünüp sakince işleme başlayın. Hızlı çözmek istemenizde panik yapmanıza dikkatinizin dağılmasına sebep oluyor” dedi.

SÜREYİ SON ANINA KADAR KULLANIN

Sınavı bitirip hemen sınavdan çıkma isteğinin konsantrasyon kaybına sebep olacağının altını çizen Özcan, “Her bir soru için 2 dakika düşünme işlemi yapma süresi var. Yapılması gereken tek şey ne olursa olsun 40 dakikalık süreyi sonuna kadar verimli bir şekilde kullanmak” dedi.

SINAVDA BUNLARI YAPIN

Sayfa sayfa kodlamak, hatayı en aza indirgemek ve zamanlama açısından en ideal olanıdır.

Sınav sorusunu okurken ‘Değildir’, ‘Olamaz’ gibi ifadelerin altını mutlaka çizin.
Bilginin yorumlandığı sorular, fazla konuya ait bilgiyi içeren sorular olduğu için hata soru türlerinde ilk sırada bulunuyor.

Soruları okurken parmak ya da kalem kullanın. Ancak (1+1) kuralını uygulayarak… okuduğunuz sözcükten 1 fazlasını görmeye çalışın ve parmağınızı oraya sürükleyin, bu okuma hızınızı en az %50 arttıracaktır.

Özellikle grafik veya tablo sorularında mutlaka üstte verilen bilgiyi okuyun. Bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışmak da yapılan hatalar arasında yer alıyor. Bunlara dikkat etmelisiniz.

TEOG SINAVI NEDİR?

TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı) Nedir? sorusunu cevabı Milli eğitim Bakanlığı resmi sitesi www.mebk12.meb.gov.tr adresinde şöyle aktarılıyor:

TEOG, temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşeceksin. 6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmeninin sene içerisinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak. 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan aldığın sonuçlar doğrultusunda ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanın hesaplanacak. 6, 7 ve 8. sınıflarda 1. ve 2. dönem sonunda girdiğin bütün sınavlar baz alınarak yıl sonu başarı puanların hesaplanacak ve bu puan senin liseye yerleşme puanını etkileyecek. Sınavlara kendi okulunda gireceksin ve sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak. Yanlışların doğrularını etkilemeyecek. Yeni sistemin kavramlarını inceleyecek olursak: Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP): Bu tanıdık olduğun bir kavram. Sene içerisinde girdiğin sınav (yazılı – test) puanların esas alınarak hesaplanır. Her sınavdan aldığın puan o dersin ders saati ile çarpılır. Senin gözünde 85 de 95 de 5 olarak görünürken bu hesaplamaya göre 95 daha öndedir. Ağırlıklandırılmış Merkezi Sınav Puanı: 6 temel dersten girdiğin merkezi sınavların ağırlık katsayılarına göre oluşturulur. YBP mantığıyla aldığın her fazla puanın önemi büyüktür. Yerleştirmeye Esas Puan: 6, 7 ve 8. sınıfta aldığın yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30´u alınır ve 8. Sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70´i ile toplanır. Bu toplam senin liselere yerleşeceğin puanı verir. Sonuç olarak hem okul hem dershane öğretmenini iyi bir şekilde dinlemen gerekiyor. Sınav sistemleri değişse de altın kural değişmiyor: Sıkı ve verimli çalışmak.

Konular