E-Okul Mebbis

Öğretmenlere zorunlu rotasyon getirilecek



Kurumlar ve bölgeler arası farklılıklara göre iyileştirici tedbirler alınacak ve eğitim öğretim kurumlarının mevcut şartları açısından yeniden değerlendirilerek sınıflandırılması yapılacaktır. Yani eğitim öğretim kurumlarını bölgesel, çevresel ve kurumsal özellikleri açısından kapsamlı olarak belirlenmiş kriterler çerçevesinde yeniden değerlendirilecek ve sınıflandırılacaktır. Yeniden sınıflandırma neticesinde belirlenmiş dezavantajlı kurumlarda görev yapmaya ilişkin özendirici tedbirlerin alınması sağlanacaktır. Yani öğretmenlere, görev yapılan eğitim kurumunun öncelik ve özelliklerine göre istihdam koşulları, hizmet puanı, yer değiştirmeler ile yurt dışı eğitim ve görevlerde öncelik, konut desteği/lojman vb. özendirici imkanlar oluşturulacaktır.

Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına yönelik mevcut yapının, yeni ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenmesi ve geliştirilmesi sağlanacaktır. Bu bağlamda 652 sayılı KHK'nin ek dördüncü maddesinde yer alan hükümlere göre işlerlik kazandırılan sözleşmeli öğretmenliğe ilişkin model yeni ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli olarak geliştirilecektir. Yani sözleşmeli öğretmenlik geliştirilerek devam edecektir.

Yer değiştirmelere ilişkin yeni bir model oluşturulması, rotasyon sisteminin işlevsel ve aktif hale getirilmesi sağlanacak, aynı eğitim kurumunda kesintisiz, uzun süre görev yapmış olan öğretmenlere mesleki deneyimlerini taşıyabilmeleri ve geliştirebilmeleri amacı ile hizmet gerekleri ve kamu yararı göz önünde bulundurularak okul/kurum değişiklikleri yapmak üzere bir model oluşturulacaktır. Yani öğretmenlerin yer değiştirmelerine ilişkin, zorunlu rotasyonu da içeren kapsamlı ve özendirici bir modelin ortaya konularak özellikle kimi merkez okullara göre imkanlar açısından nispeten yetersiz çevrelerde bulunan eğitim kurumlarına yönelik ek iyileştirici tedbirler alınacaktır.

Sonuç olarak, uzun yıllardır üzerinde çalışılan Öğretmen Strateji Belgesi'nin oldukça önemli olduğunu ifade etmekle birlikte maalesef çok fazla açılım sağlayamadığını ve istenen düzeyde yeni bir şeyler ihtiva etmediğini ifade etmek isterim. Belgede yer alan bazı ifadeleri dikkate aldığımızda sanki Maliye Bakanlığı'ndan ve Devlet Personel Başkanlığı'ndan yeterli destek alınmadığını, yine engelli öğretmene hiç yer verilmediğini belirtmek isterim. Belge, öğretmenler açısından nimet külfet dengesi açısından külfet ağırlıklı olmuş diyebiliriz.

Konular