E-Okul Mebbis

Millî Eğitim Uzmanlığı Yeterlik Sınavı Kılavuzu Yayımlandı



Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından milli eğitim uzmanlığı yeterlik sınavı kılavuzu yayınlandı. Milli Eğitim Uzmanı kadrolarına atanacakları belirlemek üzere yapılacak yeterlik sınavının usul ve esaslar belirlendi.

Millî Eğitim Uzmanlığı Yeterlik Sınavı Kılavuzu Tıkla İndir

Milli eğitim uzmanlığı yeterlik sınavı kılavuzu, Milli Eğitim Uzman Yardımcılarından Milli Eğitim Uzmanı kadrolarına atanacakları belirlemek üzere yapılacak yeterlik sınavının usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla hazırlandı, Yeterlik sınavına katılacaklarda aranan şartlar şunlardır: Uzmanlık Tezi başarılı kabul edilmiş olmak, Bakanlıkta en az üç yıl uzman yardımcısı olarak görev yapmış olmak, Sınava girme şartlarını taşımadığı sonradan anlaşılan adayların sınavları iptal edilecektir. Sınav giriş belgesi, sınavın tarihi, saati ve yeri bilgileri nelerdir?

Sınava girme şartlarını taşıyan adayların isim listesi 07 Mart 2017 tarihinde İKGM tarafından yayımlanacaktır. Sınav giriş belgeleri 14-17 Mart 2017 tarihleri arasında alarak kadrolarının birim amirine onaylatılmalıdır. Sınav için adaylardan herhangi bir ücret alınmayacaktır. Sınav, 19 Mart 2017 Pazar günü saat 10.00’da Ankara’da yapılacaktır. Milli eğitim uzmanlığı yeterlik sınavı konuları ve soru dağılımı şu şekilde olacaktır. Mevzuat: T.C. Anayasası, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu S 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu. Eğitim Göstergelerinin izlenmesi ve Değerlendirilmesi:

Güncel uluslararası değerlendirme programlarında Türkiye’nin durumu (2015 Yılı PISA ve TIMSS Ulusal Ön Raporu) 2015 ve 2016 yılı OECD “Education at a Glance” Türkiye raporları,OECD Türkiye eğitim göstergelerindeki eğilimler. Metodoloji: Bilimsel araştırma yöntemleri kavramlar, bilimsel araştırma önerisi hazırlama, bilimsel araştırma raporu bölümleri, incelenen bir araştırma raporunu yorumlama. Eğitim-Öğretimin Temel Kavramları: Gelişim ve öğrenme psikolojisi,program geliştirme, eğitimde ölçme ve değerlendirme, okulda rehberlik. Öğretim Yöntem ve Teknikleri: Eğitim-öğretim yaklaşımları ve politikaları, eğitimde yeni yaklaşımlar, eğitim yaklaşımları ve politikalarında OECD ülkelerinin karşılaştırılması (Japonya, İngiltere, Malezya, Güney Kore, Singapur).

Eğitim-Öğretim Ekonomisi ve Finansmanı: Kalkınma planları [onuncu kalkınma planı (2014-2018), dokuzuncu kalkınma planı (2007-2013), sekizinci beş yıllık kalkınma planı (2001-2005), yedinci beş yıllık kalkınma planı (1996-2000), altıncı beş yıllık kalkınma planı (1990-1994)], son yayımlanan [(2010-2014), (2015-2019)] MEB stratejik planı, son yayımlanan (2013, 2014, 2015) MEB idare faaliyet raporu, son yayımlanan 2016 ve 2017 Yılı MEB bütçe sunuş kitabı. Eğitim Yönetimi ve Denetimi: Okul geliştirme, yönetim kuramları, denetim ilkeleri. Bakanlığın Güncel Politikalarına Yönelik Farkındalık: Bakanlığın güncel politikalarının tartışılması (mülakatla yönetici seçimi, sözleşmeli öğretmenlik, FATİH Projesi, EBA vb.)

Açık uçlu soruların her biri eşit değerde olup toplam puanı 30, çoktan seçmeli soruların her biri 1,4 puan değerinde olup toplam puanı 70’tir. Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılacak olup doğru cevaplar dikkate alınacaktır. Sınav sorularının ve sonuçlarının ilanı, itiraz ve kılavuza dair tüm detaylar için TIKLAYINIZ.

Konular