E-Okul Mebbis

MEBBİS sınav görevlendirme istatistiklerine nereden ulaşabilirim?



Merkezi Sistem Sınavları İl Görevlendirme İstatistikleri MEBBİS Modülüne Merkezi Sistem Sınavları İlçe "Görevlendirme İstatistikleri" eklenmiştir. Öğretmenlerimiz Mebbis Modüllerine girerek Sınav İşlemleri Modülünden Görevlendirme İstatistikleri ekranı ile İlçede oluşan En Düşük Puan, En Yüksek Puan ve Oturum Puanı istatistiklerini görebilirler.

MEBBİS Giriş için Tıklayınız

MEBBİS Modülüne giriş yapıldıktan sonra Sınav İşlemleri Modülü açıldığında sol tarafta bulunan menüden "Görevlendirme İstatistikleri" butonuna tıkladığınızda bakanlıkça yapılan sınavların iliniz genelindeki istatistiki bilgilerine ulaşabilirsiniz.

İstatistik tablosu incelendiğinde sınavlara göre görevlendirilen sayısı, en düşük puan, en yüksek puan ve mevcut sınavın puan bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ancak, bu istatistiklerde sınavları tercih eden personel sayıları verilmemiştir. Tercih eden kişi sayılarının da yayınlanmasının yararlı olacağını düşünüyoruz.

Bir diğer husus ise görev verilen kişilerin puan aralığına bakıldığında sıfır puandan fazla puan alanlara da görev verildiği göze çarpmaktadır. Oysa ki halen sıfır puanı olduğu halde görev verilmeyenlerin olduğu düşünüldüğünde görevlendirmelerin puan üstünlüğüne göre yapılmadığı düşüncesini akla getirmektedir.

Bu durum şu şekilde olabilir; bir oturumdan fazla görev çıkanın puanı otomatik yansımış olabilir bu nedenle puan görülebilir. MEB'in bu konuda bir açıklama yapması gerekmektedir.

MEB'in açıklamasına göre "Görevlendirme Kriterleri" şunlardır. Fakat bu açıklama yetersizdir. daha geniş bir açıklama veya bir yönerge gerekmektedir.

1-Görevlendirmeler puanı en düşük öğretmenden başlayarak yapılmaktadır.

2-Puan hesaplaması sınavda salon görevlisinin aldığı ücretin sınavın maksimum süresine bölümünün 100 ile çarpılması şeklindedir. ==> (Ücret/Süre)*100

Örneğin;

-MTSK sınavının maksimum süresi 60 dk., yaklaşık sınav ücreti 110 TL; bu Sınavda görev alan bir öğretmen 110/60*100 = 183 puan almış olacak.

-Açık Öğretim Ortaokulu sınavının maksimum süresi 150 dk., yaklaşık sınav ücreti 50 TL; bu sınavda görev alan bir öğretmen 50/150*100 = 33 puan almış olacak.

Dolayısıyla her zaman en az sınav görevi alan görevlendirilecektir. Fakat istatistiklere bakıldığında ve görev almayan sıfır puanlı öğretmen bulunduğuna göre bir karışıklık vardır.

3-Puan eşitliğinde TC Kimlik Numarası küçük olan personele öncelik verilecektir.

4-Modül üzerinden yerleştirmesi yapılan öğretmenlere bilgilendirme mesajı gidecek ve görevinin onaylanması istenecektir. (max 2 gün)

Görevi onaylanmayanların yerine yeniden bir yerleştirme yapılacak ve görevlendirme yapılan öğretmenlere bilgilendirme mesajı gidecek ve görevinin onaylanması istenecektir. (max 2 gün)

En son aşamada halen yeterli bulunamıyorsa bos olan kontenjanlara İL MEM görevli atayabilecektir.

Mevcut yönerge gereği Başkan, Gözetmen ve Yedek üye kura usulü ile sınavın yapılacağı kurum tarafından belirlenmesi gerekmektedir, sistem sadece okulu belirleyecek.

Fakat 2-3 Ocak 2016'da yapılan Milli Eğitim Bakanlığı'nca Merkezi olarak yapılan Açık Öğretim Ortaokulu, Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi sınavlarında nasıl bir görevlendirme kriteri uygulandığı bilinmemektedir.

Şöyle ki;

- Aynı İlçede sınav görev puanı "0" (sıfır) olmasına rağmen sınav görevi başvurusu yapan öğretmenlere görev çıkmadığı halde bazı öğretmenlere 2-3-4 farklı oturumda sınav görevi çıktığı,

- Aynı İlçede sınav görevi başvurusu yapan öğretmenlere görev çıkmadığı halde sınav için başvuru yapmayan öğretmenlere resen sınav görevi çıktığı,

- Aynı İlçede sınav görevi başvurusu yapan öğretmenlere görev çıkmadığı halde diğer ilçeden bu ilçeye sınav görevlendirmelerinin yapıldığı,

- Sınav görevi başvurusunda bulunup onaylandıktan sonra sınav günü sınav görevine giden öğretmenlerin sınav görevinin iptal edildiğini öğrendiği,

Gibi sorunlar yaşanmıştır.

Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığının;

-Aynı hafta sonu yapılan sınavda her öğretmene bir görev verilmeden bir öğretmene iki ve daha fazla sınav görevi verilmemesi,

- İldeki tüm merkezi sınavların sadece sınav yapılan merkezdeki öğretmenlere değil de tüm ildeki öğretmenlere açılması,

- Sınav merkezlerinin MEBBBİS'e işlenerek öğretmenlerin tercihine açılması,

- Belli kriterlerle göre sınav görevlendirilmesi dağılımının yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı, Merkezi Sistem Sınav Yönergesini şeffaflık, hesap verilebilirlik, eşitlik, tarafsızlık, denetlenebilirlik ve açıklık ilkelerini gözeterek görevlendirmelerin usul ve esaslarının yeniden düzenlemesi gerekmektedir.

Konular