E-Okul Mebbis

Danıştay'dan sözleşmeli öğretmen sözlü sınavlarıyla ilgili önemli karar



Danıştay, KHK'da sözlü sınav yazılmış olmasına rağmen, sınavların mülakat tarzında gerçekleştirilmesini öngören yönetmelik hükmünün yürürlüğünü durdurdu.

Danıştay sözleşmeli öğretmen sözlü sınavlarıyla ilgili çok önemli bir karar verdi.

İlk defa bir Danıştay kararında, "sözlü sınav" ile "mülakat" arasındaki farka yer verildi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Kararının ilgili bölümü şu şekildedir:

"Davranış ve düşüncelere ilişkin bilgi edinme amacıyla bir kişiyle yapılan sorulu cevaplı görüşme olan mülakat, kamu görevlerine girişte yapılan yazılı sınavı tamamlayıcı nitelikte olup, yazılı sınavla bilgisi ölçülen kişilerin, adayın mesleğe uygun tavır ve davranışlara, yeteneğe ve kültürel birikime sahip olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmaktadır. Sözlü sınav ise, amacı bakımından yazılı sınava benzemekte olup, bilgi ölçme amacıyla yapılmaktadır. Ancak sözlü sınava ilişkin benzer düzenlemelere yer veren bazı yasa ve yönetmeliklerde sözlü sınava tabi tutulacak adayların bilgi yanında mesleki ehliyete yönelik diğer özel niteliklere de sahip olunup olunmadığı yönünden değerlendirmeye tabi tutulacağına ilişkin düzenlemelere yer verildiği, dolayısıyla yazılı sınavın tamamlayıcısı olan sözlü sınavın ölçme ve değerlendirme bakımından mülakatı da kapsadığı sonucuna varılmaktadır.

Bu durumda, dava konusu Yönetmeliğin dayanağı olan Kanun Hükmünde Kararname hükmünde açıkça "sözlü sınav" şeklinde yapılan düzenlemeye uygun olarak Yönetmeliğin 11. maddesinin başlığında da "sözlü sınav" ibaresine yer verildiği halde, madde içeriğinde sadece mülakata yönelik değerlendirmelere yer verilmiş olup, sözlü sınavının amacı olan bilgi ölçmeye yönelik hususlara yer verilmediğinden, anılan maddede bu nedenle hukuka uyarlık bulunmamaktadır."

DEĞERLENDİRME

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yukarıda yer verilen karar gerekçesi uyarınca, sözleşmeli öğretmen sözlü sınavlarının mülakat tarzında yapılmasına imkan veren 11. maddenin yürürlüğünü durdurmuştur.

Yürürlüğü durdurulan 11. maddede sözlü sınavların şu şekilde yapılması öngörülmüştü:

"(1) Sözlü sınav konuları ve ağırlıkları şunlardır:
a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü: %25.
b) iletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti: %25,
c) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı: %25.
ç) Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri: %25."
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun yeni tarihli karara göre, MEB tarafından bugüne kadar, sadece davranış ve düşüncelere ilişkin bilgi edinmeyi amaçlar şekilde yapılan sözlü sınavların değiştirilmesi gerekmektedir.

Bir başka deyişle, sözlü sınavlarda, davranış ve düşüncelere ilişkin bilgi edinme sorularının yanı sıra yazılı sınavı tamamlayıcı nitelikte bilgi sorularına da yer verilmesi gerekecektir.

Konular